Obsługa cateringowa bankietów biznesowych, pikników firmowych, imprez plenerowych

CATERING, to usługi gastronomiczne oferowane przez firmy cateringowe oraz restauracje/lokale posiadające własne zaplecze produkcyjne, produkty i materiały, urządzenia oraz transport, a także zaplecze pracownicze. Catering, to nic innego jak przygotowywanie (sporządzanie) posiłków, a następnie wydawanie/serwowanie ich poza siedzibą producenta/wykonawcy. Menu (ilość, rodzaj, charakter potraw) ustalane jest indywidualnie wedle preferencji zamawiającego.

Zatrudnianie profesjonalnego cateringu i powierzanie mu organizacji przyjęcia/pikniku od strony gastronomicznej, to od wielu lat bardzo popularny trend. Z pomocy wyspecjalizowanych firm cateringowych korzysta się coraz częściej i coraz chętniej, zarówno planując kameralne spotkanie w gronie rodzinnym, jak również przyjęcia okolicznościowe (bankiety, konferencje, bale okazjonalne) oraz imprezy o charakterze masowym, np. pikniki rodzinne, festyny- zabawy w plenerze. Wypożyczanie hal i namiotów ogrodowych w obliczu przygotowywanego przyjęcia plenerowego, obok zatrudnienia firmy cateringowej i muzyków, jest jednym z ważniejszych posunięć organizatorskich.

Na bankiecie biznesowym, jako że jest to spotkanie na wysokim poziomie, menu powinno być wyszukane jeśli nie wykwintne. Nie godzi się, aby na stołach zabrakło takich delicji, jak kawior, krem brokułowy czy tartinki z pastą z łososia albo ze szpinaku.  Menu bankietowe zawiera mnóstwo pozycji. Jest w nim miejsce na przystawkę, zupę, danie główne, deser, ciepłe i zimne przekąski, ciasta i inne słodkości oraz ciepłe i zimne napoje.

W przypadku pikników firmowych, a więc imprez urządzanych w plenerze, imprez masowych, jest zupełnie inaczej. Serwowane przysmaki powinny być przede wszystkim powszechnie znane i lubiane. Tym samym, na żadnym pikniku rodzinnym/festynie nie może zabraknąć kiełbasek z grilla, gotowanej kukurydzy, frytek, zapiekanek, hot-dogów, mini pizzy, staropolskiego bigosu, gulaszu mięsnego czy drobnych słodkości no i, oczywiście, wszelkiego rodzaju ciepłych i zimnych napojów. Jeśli zaś mamy do czynienia z imprezą tematyczną, np. ze świętem, grzyba, chleba czy karpia, to naturalnie, w menu nie może zabraknąć potraw przyrządzonych z tych produktów lub nimi wzbogaconych: sosu grzybowego, zupy chlebowej czy karpia w galarecie.