Przykładowe menu na studniówkę lub bal sylwestrowy

Każde spotkanie, aby było idealne, musi zostać wzbogacone o gastronomię. Zabawa, nawet najprzedniejsza, nie będzie w pełni satysfakcjonująca jeśli zabraknie nam czegoś „na ząb”. Nie muszą być to rarytasy z górnej półki. Najważniejsze, aby na stole pojawiło się coś do zjedzenia, co zaspokoi głód i doda energii. Zazwyczaj, na imprezach typu wesele, Sylwester, czy Studniówka, menu powtarza się. Nic w tym dziwnego. Potrawy, które są wtedy serwowane należą do grona tych najpopularniejszych, a co za tym idzie- najbardziej lubianych i pożądanych. Pojawiają się na stołach niemal przy każdej okazji, bo liczymy, że tak właśnie się stanie. Nietrudno to przewiedzieć toteż, organizatorzy przyjęć, dają gościom to, czego chcą. Wyłamują się z tej koncepcji tylko w obliczu „sztywnych” wydarzeń. Planowanie spotkania naukowego/konferencji, poza istotnymi dla sprawy zagadnieniami, obejmuje także temat gastronomii. Menu dla uczestników sympozjum będzie bardziej wyszukane, co nie znaczy, że smaczniejsze.

PROPOZYCJE MENU NA STUDNIÓWKĘ LUB SYLWESTRA

MENU NR 1

Przekąski zimne: sałatka jarzynowa, sałatka z tuńczykiem, galaretki z mięsem, tartinki, mini paszteciki, deska serów, pomidory z mozarellą i bazylią, faszerowane jaja

Dania gorące: pieczeń wieprzowa w sosie myśliwskim z kluskami i surówką, gulasz z mięsem i warzywami, krokieciki z barszczem czerwonym, bigos tradycyjny

Ciasta i desery: szarlotka z lodami waniliowymi, babeczki budyniowe, makowiec, ciasto kawowe, sernik królewski, tort kokosowy, czekoladowa fontanna

Owoce: mandarynki, banany, winogrono białe, jabłka

MENU NR 2

Przekąski zimne: rolada szpinakowa z łososiem, bruschetta z pomidorami, sos tatarski, szaszłyki mięsno-warzywne, suszone śliwki w boczku,  sałatka z kurczakiem, deska serów

Dania gorące: kaczka z jabłkami i żurawiną, strogonow, paszteciki z barszczem czerwonym, trio pierogowe (pierogi z farszem mięsnym, grzybowym, szpinakowo-serowym), kurczak grillowany z ryżem i warzywami

Ciasta i desery: tort owocowy, kruche ciasto z jabłkami, piernik w czekoladzie, pucharek lodów, rogaliki z marmoladą, rurki z kremem

Owoce: pomarańcze/mandarynki, banany, winogrono białe, kiwi, jabłka

 

PONADTO:

napoje zimne gazowane i niegazowane, woda, napoje gorące (kawa, herbata)